La data de 17 decembrie curent, în localitatea Zubrești din raionul Strășeni a avut loc inaugurarea sediului renovat a punctului de asistență medicală urgentă. De condiții de muncă confortabile se vor bucura cei 12 angajați, dintre care: trei felceri, patru infirmieri, patru șoferi și un îngrijitor de încăpere.

          Lucrările de reparație capitală a edificiului au început în luna iulie 2021 și au fost finisate recent. Valoarea totală a proiectului investițional constituie 1,178.709 lei. Sediul dispune de o suprafață totală de 190,5 metri pătrați și a fost conectat la toate utilitățile (încălzire, apeduct, canalizare, electricitate).

          Punctul AMU Zubrești va deservi o populație de 9.500 locuitori din cinci localități rurale: Zubrești; Voinova; Recea; Chirianca; Greblești. Necesitatea reparației capitale a fost motivată de condițiile nesatisfăcătoare în care activau colaboratorii serviciului de urgență. După renovare, sediul a devenit modern și posedă încăperi spațioase: sala de alertă, sala de păstrare a medicamentelor, sala de odihnă a lucrătorilor medicali și șoferilor, sufrageria, săli sanitare și duș. Menționăm faptul că  toate încăperile au fost asigurate cu echipament necesar și mobilier nou.

La eveniment au fost prezenți: consultantul principal al Secției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare a Ministerului Sănătății a Republicii Moldova, Elena BOLEAC; directorul IMSP CNAMUP, Boris GOLOVIN; șeful Departamentului regional Mihai BAGRINOVSCHI; președintele Comitetului Sindical IMSP CNAMUP, Anatol FURTUNĂ; șef SAMU Strășeni, Parascovia SAGAIDAC; primarul satului Zubrești, Maria MANOLI; directorul IMSP Spitalul Raional Strășeni, Ioana ȘOIMU; șeful Centrului de Sănătate Zubrești, Vasile SURUCEANU și personalul medical din cadrul PAMU Zubrești.

Crearea condițiilor de muncă pentru angajați este primordial pentru Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, prin aceste măsuri se va asigura atât păstrarea și atragerea cadrelor medicale în Serviciu, cât și deservirea solicitărilor mai operativ.