La data de 16 iunie curent, la ora 16:51 la Departamentul Dispecerizare al IMSP CNAMUP a fost înregistrat un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență unui pacient în vârstă de 63 de ani din mun. Orhei, pe motivul amețelilor cu pierderea cunoștinței.

          Echipa SAMU Orhei a ajuns la locul solicitării în 10 minute. S-a constatat că la ora 16:30 la solicitant au apărut brusc dureri violente epigastrice și stare de lipotimie în timp ce se afla în curtea casei. Neîntârziat rudele acestuia au solicitat intervenția ambulanței.

Medicul echipei de asistență medicală urgentă a evaluat pacientul și a stabilit diagnosticul prezumtiv patologie acută cardiacă. Menționăm faptul că în timpul examinării, la pacient a survenit inopinat o stare critică prin instalarea stopului cardio-respirator. Imediat au fost inițiate măsuri de resuscitare cardio – respiratorie și cerebrală (masaj cardiac; ventilație artificială a plămânilor; defibrilare; administrarea medicamentelor), care au fost soldate cu succes.

          Ulterior, după restabilirea și menținerea funcțiilor vitale, pacientul a fost transportat asistat în cadrul Unității de Primire Urgente al IMSP Spitalul Raional Orhei. Reiterăm faptul că pe parcursul transportării, echipa SAMU Orhei a monitorizat  parametri vitali și în stare stabilă a predat pacientul la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.