
Mai mulți medici de urgență din cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au participat de curând la un training organizat de Centrul de Instruire URLA International Emergency Disaster Training and Simulation Center care s-a desfășurat în Republica Turcia, orașul Izmir.
Programul de instruire a durat două săptămâni și a avut drept scop familiarizarea specialiștilor Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din Republica Moldova cu experiența în domeniul medicinei de urgență a sistemului de sănătate din Republica Turcia.
Inițiativa face parte din planul de acțiuni prevăzut în acordul de colaborare dintre Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova și Ministerul Sănătății din Republica Turcia, prin care partea turcă s-a angajat să ofere stagii gratuite în domeniul asistenței medicale prespitalicești pentru medicii din țara noastră.
În cadrul trainingului, formatorii Centrului de instruire URLA SIM au împărtășit cunoștințele și experiența lor în domeniul medicinei de urgență și au făcut schimb de cele mai bune practici în domeniu. Au fost abordate teme precum suportul vital bazal, suportul vital avansat, imobilizarea pacientului, intubarea pacientului, suportul vital neonatal, dezobstrucția căilor aeriene la maturi și copii.
O parte importantă din activitățile de instruire a fost dedicată medicinei calamităților, fiind efectuate simulări de catastrofe sau accidente în masă, cu implicarea cursanților în soluționarea problemelor identificate.
Impresiile medicilor de urgență vizavi de trainingul petrecut în Republica Turcia au fost favorabile. Aceștia s-au declarat mulțumiți de calitatea instruirii, afirmând că trainingul a fost foarte informativ și că au învățat multe lucruri noi, pe care le vor aplica în activitatea de zi cu zi, astfel încât pacienții să beneficieze de cea mai înaltă calitate în acordarea asistenței medicale de urgență.
Urla International Emergency Disaster Training and Simulation Center este o instituție afiliată Ministerului Sănătății din Republica Turcia, ce pregătește personalul medical de urgență 112 din întreaga țară. Centrul se bucură de recunoaștere naţională și internaţională. În cadrul centrului, sunt organizate frecvent concursuri internaționale și simpozioane în domeniul medicinei de urgență, precum și ateliere și programe de instruire la care participă specialiști din diferite țări ale lumii.
Sistemul de sănătate din Republica Turcia a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani. În aceste condiții, o colaborare strânsă și un schimb de experiență în ceea ce privește aplicarea celor mai bune practici în domeniu va contribui la dezvoltarea serviciilor medicale din Republica Moldova.