Apeleaza de urgență
Astăzi, 02 august 2024, s-a desfăşurat şedinţa de bilanț a activității IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească pentru 6 luni ale anului 2024. Întrunirea a fost prezidată de vicedirectorul dezvoltare, infrastructură și coordonare serviciu, Iurie CRASIUC cu participarea șefilor regionali, Substațiilor de Asistență Medicală Urgentă și subdiviziunilor subordonate instituției.
Pe parcursul primelor 6 luni ale anului curent au fost realizate următoarele obiective:
· Sporirea accesului populației la asistența medicală urgentă prespitalicească, inclusiv prin majorarea numărului de echipe și puncte noi;
· Utilizarea eficientă a tuturor surselor disponibile (umane, tehnice, informaționale și financiare) cu sporirea calității AMU;
· Fortificarea bazei tehnico-materiale și crearea condițiilor optime de activitate;
· Ridicarea nivelului de instruire și perfecționarea cadrelor medicale;
· Sporirea gradului de pregătire și antrenarea echipelor în exerciții de simulare și intervenție în situații de dezastre;
· Promovarea imaginii instituției și motivarea personalului medical.
În cadrul ședinței, șefii regionali au prezentat bilanțul activității, analiza rezultatelor, aprecierea pregătirii subdiviziunilor subordonate și au fost trasate obiectivele de perspectivă pentru următoarele șase luni.
Activitatea Serviciului AMUP a fost asigurată de 266 echipe AMU. În cadrul instituției activează 419 medici, 1431 personal medical mediu, 852 personal medical inferior și 1595 alte categorii de personal.
De la începutul anului 2024, echipele AMU au deservit 384 086 solicitări pe întreg teritoriul țării, cu înregistrarea în medie a 2 110 solicitări în 24 ore. Indicii de incidență a solicitărilor atestă suprasolicitarea Serviciului AMU, în special în localitățile urbane.
Menționăm faptul că în structura urgențelor medico-chirurgicale pe categorii ponderea constituie: cardiovasculare – 26,0%, neurologice – 14,1%, respiratorii – 17,1%, traumatologice – 9,7%, obstetricale-ginecologice – 2,7% și altele.
Compartimentul final al raportului s-a axat pe priorități, perspective și proiecte, care urmează a fi atinse întru dezvoltarea Serviciului AMUP prin sporirea calității asistenței medicale urgente la etapa de prespital, dotarea cu ambulanțe noi și dezvoltarea infrastructurii.
Conducerea IMSP CNAMUP apreciază efortul depus în eficientizarea și dezvoltarea Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și încurajează colaboratorii să continue cu dedicație activitatea.
„Imposibilul poate fi împărțit oricând în posibilități!”