08
feb

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că în prima săptămână a lunii februarie 15509 cetățeni au solicitat intervenția ambulanței. După acordarea asistenței medicale de urgență, 5046 pacienți, printre care 967 minori au necesitat transportare la spital.

În perioada 01 – 06 februarie, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au apelat cel mai des persoanele cu urgențe respiratorii – 5469, printre care 1760 pacienți cu infecții respiratorii virale acute; urmate de 3024 cetățeni cu boli cardiovasculare, printre care 50 pacienți cu Sindrom coronarian acut și 1828 persoane cu patologii neurologice.

          De la începutul lunii februarie, la Serviciul de Urgență au mai apelat 749 persoane cu diverse traumatisme, 96 persoane cu urgențe infecțioase și 42 pacienți cu urgențe toxice. Echipele AMU au acordat primul ajutor medical la 13 persoane care s-au intoxicat cu medicamente și la 10 persoane cu intoxicații alcoolice.

Totodată, în mun. Chișinău și în raionale Basarabeasca, Comrat și Edineț, ambulanța a fost solicitată pentru a interveni în cazul intoxicațiilor cu monoxid de carbon, în care au avut de suferit 10 persoane. Pacienților li s-a acordat asistență medicală de urgență și la necesitate au fost spitalizați.