19
iul

IMSP CNAMUP informează că în perioada 11-17 iulie curent, 14998 persoane cu diverse maladii au beneficiat de asistență medicală urgentă la etapa de prespital. Ulterior, 5879 pacienți, dintre care 1298 copii au fost transportați la spitalele din țară pentru investigații și tratament. În structura solicitărilor deservite predomină cele cauzate de bolile respiratorii - 2918 solicitări; urmate 2643 urgențe cardiovasculare; 2097 patologii neurologice; 1397 urgențe traumatologice; 214 urgențe infecțioase și 41 intoxicații.

Pe parcursul săptămânii, echipele de pe ambulanță au acordat asistență medicală urgentă la 82 persoane, inclusiv la 16 copii, care s-au ales cu diverse traumatisme în urma accidentelor rutiere produse pe traseele țării. Ulterior, 75 pacienți au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești.

În perioada de referință, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 25 cazuri de intoxicații cu medicamente, dintre care 17 în rândul maturilor și opt la copii. Pacienții au vârste cuprinse între unu și 71 de ani.

Echipele AMU au intervenit la 19 solicitări pe motivul intoxicațiilor cu medicamente la femei și șase la bărbați. Cel mai frecvent a fost solicitată intervenția ambulanței în zona de centru a Republicii Moldova pentru 11 pacienți; urmate de nouă cazuri în mun. Chișinău și cinci cazuri în regiunea de Nord a țării.

Totodată, la Serviciul AMUP au mai apelat 78 pacienți cu urgențe generate de agenții fizici, chimici și de mediu, dintre care menționăm că 30 persoane au fost diagnosticate cu combustii; șase cu urgențe caniculare și cinci cu urgențe alergologice.