IMSP CNAMUP informează că în perioada 21.11.22 – 27.11.22, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 14590 persoane, inclusiv la 3103 copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5637 pacienți, dintre care 1561 copii au fost transportați la spitalele din țară.

          În ultima săptămână, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat la 3293 persoane cu urgențe cardiovasculare, urmate de 2925 pacienți cu urgențe respiratorii, 2027 persoane cu patologii neurologice și 1063 persoane cu diverse traumatisme.

         În această perioadă, echipele de asistență medicală urgentă au deservit prompt următorul spectru de solicitări: 224 la pacienții cu accidente vasculare cerebrale, 94 la persoane cu boli infecțioase; 56 la persoanele, care au avut de suferit în urma accidentelor rutiere și 54 la pacienții cu infarct miocardic.

         De ajutorul medical prespitalicesc au mai beneficiat 52 persoane cu urgențe toxice, dintre care 17 cu intoxicații medicamentoase, 15 cu monoxid și bioxid de carbon, 10 cu intoxicații alcoolice. Menționăm că două persoane au manifestat reacții alergologice acute după administrarea unor medicamente.

          Totodată, pe parcursul săptămânii mai multe persoane au avut de suferit în urma expunerii prelungite la temperaturile scăzute. Serviciul de Urgență a fost solicitat pentru patru pacienți cu hipotermie și unul cu degerături, care au beneficiat de asistență medicală urgentă la etapa de prespital. Ulterior, în dependență de stare, aceștia au fost transportați la spital pentru investigații și tratament în condiții de staționar.