În perioada 19 – 21 noiembrie curent Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 6094 solicitări. În cadrul departamentelor de urgență ale instituțiilor spitalicești din țară au fost transportați 2224 de pacienți, dintre care 1751 maturi și 473 copii.

    Urgențele respiratorii au constituit cel mai frecvent motiv al solicitărilor – 1337. Echipele de asistență medicală urgentă au deservit 402 pacienți cu infecții respiratorii virale acute.

    În perioada menționată au fost înregistrate 1235 solicitări pe motiv de urgențe cardiovasculare, inclusiv 26 pacienți cu sindrom coronarian acut. Urgențele neurologice au constituit 764 cazuri, inclusiv 98 de pacienți cu accidente vasculare cerebrale.

    În acest week-end au fost înregistrate 21 accidente rutiere, în urma cărora 27 de persoane cu diferite traumatisme au avut nevoie de acordarea asistenței medicală de urgență din partea echipelor AMU. Ulterior 23 pacienți au fost transportați la Unitățile de Primire Urgente ale instituțiilor medicale spitalicești.

    Totodată, în perioada evaluată la Serviciul de Urgență au parvenit 30 apeluri pe motivul urgențelor toxice. Echipele AMU au acordat primul ajutor medical la zece persoane care s-au intoxicat cu medicamente și opt cu alcool. La necesitate, în dependență de starea pacienților, aceștia au fost transportați la spitalele din țară pentru continuarea tratamentului.