10
mai

          În perioada 06 – 09 mai, în zilele de odihnă și sărbători, echipele de asistență medicală urgentă au fost solicitate pentru 7881 cetățeni, inclusiv la 1093 copii. După acordarea primului ajutor medical calificat la etapa de prespital 2903 pacienți, dintre care 2373 maturi și 530 copii au fost transportați la spitalele din țară.

          În această perioadă, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat un număr mare de solicitări din partea cetățenilor cu boli cardiovasculare – 2008 persoane, inclusiv 23 cu sindrom coronarian acut. Urmate de 1082 pacienți cu patologii neurologice, inclusiv 135 accidente vasculare cerebrale și 946 persoane cu maladii respiratorii, printre care 469 pacienți cu infecții respiratorii virale acute.

          Pe parcursul acestor zile, la Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP au fost înregistrate 765 solicitări pe motivul urgențelor traumatologice, inclusiv la 176 copii. Echipele de pe ambulanță au intervenit la 31 persoane, inclusiv la 5 copii care au suferit traumatisme de diferit grad în cazul a 21 accidente rutiere. După acordarea asistenței medicale urgente, conform stării sănătății, 27 pacienți au fost transportați asistat la instituțiile medicale spitalicești.

          Totodată, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 23 apeluri pe motivul urgențelor toxice, dintre care 9 intoxicații cu medicamente,7 cu alcool și 1 intoxicație cu monoxid de carbon. Menționăm faptul că 3 pacienți au suportat o reacție alergică gravă ca urmare a înțepăturilor de albină.