În perioada 30 septembrie – 6 octombrie, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 78 de solicitări pentru acordarea primului ajutor calificat persoanelor, care au avut de suferit în urma accidentelor rutiere. 148 de persoane s-au ales cu diverse traumatisme, 131 de pacienți au fost transportați la instituțiile medico-sanitare.

Pe data de 30 septembrie, ora 14:09 la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate mai multe solicitări cu privire la accidentul rutier produs la intersecția străzilor Onisifor Ghibu cu Alba Iulia cu implicarea unui troleibuz de pe ruta 21 și unui automobil de marcă Porsche. La accidentul dat au fost alocate 13 echipe AMU Chișinău: 7 echipe de la SAMU Centru și 6 de la SAMU Buiucani. În urma impactului au avut de suferit 18 persoane. Un bărbat a decedat pe loc, în urma politraumatismelor incompatibile cu viața. Alți pacienți s-au ales cu diverse traumatisme, ulterior au fost transportați la spital.

Pe data de 4 octombrie, ora 11:52, la I.P. „Serviciul național unic pentru apeluri de urgență 112” a fost recepționat un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor implicate în accidentul rutier, produs în apropierea localității Fundul-Galbenei, raionul Hîncești, cu implicarea unui maxi taxi și a unui autoturism. La deservirea victimelor au fost implicate echipele din SAMU Hîncești; PAMU Bujor; PAMU Bobeica, SAMU Ialoveni și PAMU Bardar. S-a acordat asistență medicală de urgență la etapa de prespital la 22 de pacienți cu diverse traumatisme, care ulterior au fost transportați la la UPU al IMSP Spitalul Raional Hîncești.

Pe data de 5 octombrie, în timpul transportării pacientului la SR Drochia, ambulanța defectatându-se, a staționat pe marginea carosabilului cu semnalele speciale de avertizare luminoase – girofar, becuri. Echipa SAMU Drochia, aflîndu-se în autoambulanță cu pacientul, în timpul staționării din contrasens a fost lovită frontal de un autovehicol, care se deplasa cu o viteză excesivă. Șoferul automobilului a fost în stare de ebrietate. La fața locului s-au deplasat 3 echipe de asistență medicală. În urma impactului, șoferul ambulanței Banaru Valeriu Constantin, a primit un politraumatizm critic incopatibil cu viața. A fost constatat deces până la sosirea AMU.

Pe data de 5 octombrie, la orele 18:21, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate solicitări pe adresa Dacia colț cu Băcioii Noi, cu privire la accidentul rutier soldat cu mai multe victime. Pentru acordarea ajutorului medical de urgență persoanelor care au avut de suferit în urma accidentului rutier au fost antrenate 6 ambulanțe: 5 echipe SAMU Botanica și echipa reanimare SAMU Centru. Echipele Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au deservit 10 persoane, toți au fost transportați la spital: 7 copii și 3 maturi.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă cetățenii să respecte Regulamentul circulație rutiere, pentru a evita situații de criză, când viața pacientului se află în pericol. Purtați centura de siguranță, aceasta vă poate salva viața. Nu urcați la volanul mașinii când sunteți sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Nu depășiți viteza maximă admisă și distanța între vehicole pe bandele de circulație. Aveți grijă de siguranța și sănătatea dumneavoastră. Să nu uităm – acasă toți suntem așteptați de cei dragi!