În noaptea de 11 spre 12 decembrie 2019 au fost organizate exerciții de simulare a unui incendiu într-un club de noapte din Capitală. Au fost alertate toate serviciile de urgenţă pentru intervenţie în situaţii excepționale.

   Departamentul dispecerizare al IMSP CNAMUP a recepționat de la I.P. „Serviciul național unic pentru apeluri de urgență 112” la 12.12.2019, la ora 00:25 un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor, care au suferit în urma într-un incendiu, produs pe strada Dacia 27 din Capitală.

   Potrivit scenariului, incendiul a cuprins suprafața clubului de noapte. În local se aflau cel puţin 250 de oameni. Au fost înregistrate 39 de victime și 33 de persoane decedate.

   Prima echipă de asistență medicală de urgență, care a sosit la ora 00:28 la locul solicitării a preluat trierea pacienților conform Ghidului de Triaj. Au fost solicitate echipe adăugătoare pentru rezolvarea cazului dat. 12 echipe AMU din subordinea Stației AMU Chişinău au fost implicate la deservirea celor 39 de victime.

   La intrarea din față a clubului de noapte s-a acordat asistență medicală de urgență la etapa de prespital la 24 de pacienți cu diverse traumatisme, care ulterior au fost transportate la spital. La intrarea din spate a localului de noapte, 15 persoane au beneficiat de asistență medicală calificată.

   În scurt timp la fața locului au intervenit conducătorii subdiviziunilor subordonate IMSP CNAMUP împreună cu directorul IMSP Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Boris Golovin.

   Membrii echipei AMU au acordat ajutor medical de urgență la etapa de prespital persoanelor, care au suportat traumatisme, arsuri, intoxicații şi leziuni de diferite grade. Ulterior 34 de persoane au fost transportate la Institutul de Medicină Urgentă și 5 pacienți la IMSP Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime.

   Simularea a fost planificată similar incendiului din Clubul de noapte Colectiv, produs în orașul București din România patru ani în urmă. Menționăm că echipajele AMU nu au cunoscut despre simulare, crezând că intervin într-o situaţie de amploare reală. Scopul exercițiului este testarea capacităților de intervenție a tuturor serviciilor de urgenţă în situaţii excepţionale în timp real şi în condiţii similare.