
Azi, 27 iunie curent, specialiștii formatori ai Centrului de Instruire în domeniul Medicinii de Urgență și Calamităților al IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (IMSP CNAMUP) cu sprijinul conducerii instituției au organizat un training cu tematica „Suport Vital Bazal la Adulți”.
Mii de oameni mor sau suferă anual datorită necunoașterii măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență sau a modalităților de aplicare ale acestora și a lipsei cunoștințelor necesare pentru a gestiona problemele de sănătate și comportamentul riscant, sau pentru ca în situații de urgență n-au beneficiat de asistență corespunzătoare sau nu le-a fost acordată în timp util.

În cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital bazal câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare. În acest context specialiștii Centrului de Instruire în domeniul Medicinii de Urgență și Calamităților al IMSP CNAMUP au venit în întâmpinarea necesității de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază de către angajații SRL „ASCONI Winery”.

În cadrul evenimentului, formatorii cu experiență în intervențiile medicale de urgență, au predat tehnici de prim ajutor în sala de conferință din incinta „ASCONI Winery”, Puhoi, Ialoveni. Trainingul a cuprins prezentarea teoriei „Suportului Vital Bazal” și activitatea practică individuală și în grupe de cursanți, coordonați de medicii specialiști.

Participanților trainingului, circa 15 persoane de diferite profesii, le-au fost explicate și demonstrate manevrele cu manechinele performante în față, iar apoi au exersat prin simulare de situații reale, în final având posibilitatea să pună întrebări, fiind o discuție deschisă cu participanții. Tehnicile dobândite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoașterea urgenței și activarea sistemului de urgență, includ suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilațiile și dezobstrucția cailor aeriene.

Prin această inițiativă IMSP CNAMUP se aliniază standardelor europene care presupun cunoașterea manoperelor de prim ajutor de către populația generală în totalitate,dar și să răspundă solicitărilor legate de necesitatea învățării acelor manopere minime, care pot asigura supraviețuirea unei persoane aflate în stare critică.
FIECARE POATE PROTEJA SAU SALVA O VIAȚĂ!





















