În timpul sărbăborilor pascale, la IMSP CNAMUP au parvenit 6068 apeluri pentru acordarea primului ajutor medical la etapa de prespital. Intervenția ambulanței a fost solicitată cel mai des pentru cetățenii cu urgențe cardiovasculare – 1120 persoane, urmate de urgențele neurologice – 888 pacienți și urgențele traumatologice – 710 cazuri.

În primele zile ale lunii mai Serviciul de Urgență a fost solicitat pentru 34 de persoane, care au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma la 26 de accidente rutiere produse pe traseele țării. Ulterior, echipele de asistență medicală urgentă au transportat 29 pacienți la spital.

În seara zilei de 3 mai în raionul Orhei, echipa PAMU Morozeni a asistat o naștere în condiții de prespital, care a decurs fără complicații. Pe lume a venit o fetiță sănătoasă de 2400 gr. După acordarea asistenței medicale urgente, atât lăuza, cât și nou-născutul au fost transportați în stare satisfăcătoare în cadrul IMSP Spitalul Raional Orhei.

Printre afecțiunile cu care s-au mai adresat pacienții se numără virozele –354 cazuri; urgențele infecțioase – 29 solicitări, dintre care 25 cazuri pe motivul bolilor diareice acute. Echipele AMU au intervenit prompt la opt cazuri de intoxicații cu alcool, cinci intoxicații cu medicamente și una cu ciuperci.

Menționăm faptul că după acordarea primului ajutor medical la etapa de prespital 2096 pacienți, printre care 419 copii au fost transportați la spitalele din țară pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.