16
mai

           În perioada 08 – 14 mai, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 14148 solicitări, inclusiv 1908 la copii. După acordarea primului ajutor medical, 5588 pacienți, dintre care 4486 adulți și 1102 copii au fost transportați la spital.

           Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienții cu următoarele motive: 3591 urgențe cardiovasculare, dintre care 54 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1987 patologii neurologice, dintre care 237 cu accidente vasculare cerebrale și 1539 boli respiratorii, inclusiv 793 infecții respiratorii virale acute.

           În această perioadă, 1402 cetățeni cu diverse traumatisme au beneficiat de primul ajutor medical la etapa de prespital. Echipele AMU au fost solicitate în cazul a 39 accidente rutiere, în urma cărora au suferit 56 persoane, printre care 9 copii. Ulterior, 48 pacienți au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești.

           Echipele de asistență medicală urgentă au asistat trei nașteri în condiții de prespital. Primul caz a fost înregistrat la data de 11 mai, ora 13:27 în raionul Nisporeni. Echipa PAMU Marinici a intervenit rapid, gravida de 32 de ani era la a V-a sarcină și avea deja contracții frecvente. Datorită echipei AMU, femeia a adus pe lume o fetiță sănătoasă de aproximativ 3 kg. Ulterior lăuza și nou-născutul au fost spitalizate la IMSP Spitalul Raional Nisporeni.

           Al II-lea caz s-a întâmplat în raionul Drochia, la data de 12 mai, ora 08:55. Echipa de asistență medicală urgentă specializată a intervenit la locul solicitării, la domiciliul femeii însărcinate și a depistat pacienta cu contracții frecvente de lungă durată și intensitate mare. După 2 minute s-a născut o fetiță cu scorul Apgar de 7-8 puncte. Echipa SAMU Drochia a transportat mama și copilul în stare satisfăcătoare la IMSP Spitalul Raional Drochia.

           A III-a naștere în condiții de prespital a fost înregistrată în raionul Căușeni. Gravida de 35 ani era la IV-a sarcină și nașterea s-a declanșat spontan în timpul transportării, în ambulanță. Datorită intervenției echipei AMU, femeia a adus pe lume o fetiță de aproximativ 3 kg. Ulterior, lăuza și nou-născutul au fost transportate la spital pentru îngrijiri corespunzătoare.