16
oct

Astăzi, 16 octombrie marcăm Ziua Europeană a Resuscitării, scopul căreia constă în educarea populaţiei în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor medical, în cazul unui stop cardio-respirator. Efectuând corect și în timp oportun manevrele de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală atât la adulți, cât și la copii putem salva mai multe vieți.

În Europa, anual, peste 350.000 de oameni suferă un stop cardio-respirator în afara spitalelor, deci fără a putea beneficia de asistenţă medicală imediată, şi doar una din şase victime primeşte ajutor de urgenţă din partea semenilor. Astfel, cunoscând manevrele salvatoare de viață, vom putea interveni rapid în cazul situației de risc sporit, când viața unei persoanei se află în pericol major. Cu o intervenție corectă și în timp util, rata de supraviețuire poate crește de 2-3 ori.

În anul 2022, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 170110 persoane cu urgențe cardiovasculare, inclusiv la 5861 pacienți cu sindrom coronarian acut. De la începutul anului 2023, intervenția ambulanței a fost solicitată la 132082 persoane cu urgențe cardiovasculare, dintre care 4587 cu sindrom coronarian acut.

Remarcăm faptul că pe parcursul anului 2022, 46 pacienți au fost resuscitați cu succes. De la începutul anului 2023 până în luna octombrie, echipele de asistență medicală urgentă din întreaga țară au efectuat 48 resuscitări cu succes.

Menționăm faptul că pe parcursul anului, formatorii Centrului de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situații de criză din cadrul IMSP CNAMUP au instruit 3816 persoane, dintre care 3303 lucrători medicali și 513 cetățeni, inclusiv 152 tineri.

În acest sens, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă cetățenii să fie mai receptivi și să dea dovadă de bună credință și omenie, atunci când cineva solicită ajutor. În cazul unui stop cardio- respirator, măsurile de prim ajutor, acordate înaintea sosirii ambulanței, precum și masajul cardiac sunt intervenții vitale!