29
sep

Anual, la 29 septembrie este marcată Ziua Mondială a Inimii. Evenimentul este organizat la nivel internațional în scopul creșterii gradului de conștientizare a populației asupra factorilor de risc ce duc la apariția bolilor cardiovasculare.

Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a deservit circa 524000 solicitări cu diverse patologii de la începutul anului 2022. Precizăm faptul că urgențele cardiovasculare constituie 21,2 % din numărul total de solicitări.

Intervenția ambulanței a fost solicitată pentru circa 112000 persoane cu boli cardiovasculare, dintre care urgențele majore constituie peste 32500 cazuri. În timpul deservirii solicitărilor, medicii de pe ambulanță au efectuat circa 127000 de electrocardiograme. Cu sindrom coronarian acut au fost înregistrați 1540 pacienți (890 din localitățile urbane și 650 din cele rurale).

Echipele de asistență medicală urgentă specializate (Cardiologice) au intervenit prompt la 9281 de pacienți. Remarcăm sporirea numărului de persoane la care aplicarea măsurilor de resuscitare au fost soldate cu succes. Datorită manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală efectuate de echipele AMU au fost salvate 27 persoane, care au suferit un stop cardiac (patru persoane în anul 2019).

În acest an genericul campaniei este ,, Implică-te cu inimă pentru fiecare inimă!". În acest context, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Vă îndemnă să duceți un mod de viață sănătos și la necesitate să Vă adresați la un medic specialist, iar în cazul agravării stării de sănătate și apariția pericolului eminent pentru viață, apelați la numărul de urgență 112.