09
oct

În premieră, azi, 06 octombrie 2023, s-a desfășurat mult așteptatul eveniment consacrat „Zilei Naționale a Ambulanței din Republica Moldova” cususținerea Ministerului Sănătății, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova.

Instituirea sărbătorii derivă din rolul esential pe care îl are Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească în salvarea a sute de mii de vieți omenești pe parcursul a celor 20 de ani de activitate, coordonarea căruia este asigurată de IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (IMSP CNAMUP)

Scopul evenimentului este sensibilizarea publicului întru sporirea încrederii populației în sistemul medical din RM, prin atragerea atenției nu doar asupra echipelor de asistență medicală de urgență în salvarea vieților omenești, dar și asupra acțiunilor de prim ajutor, atenția în trafic pentru a evita accidentele, educarea empatiei inclusiv în rândul tinerei generații, acordarea primului ajutor și intervenția în timp oportun, acordarea priorității în trafic a autospecialelor, minimizarea solicitărilor neargumentate.

În cadrul evenimentului organizat în mun. Chișinău, Grădina Publică „Ștefan cel Mare” au participat cetățeni, reprezentanții administrației publice centrale și locale, organizații neguvernamentale și instituții de stat. Pentru participanți au fost prezentate autoambulanțe cu echipamente performante din dotare și simularea principiului recepționării centralizate a solicitărilor populației prin intermediul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, cu înregistrarea numărului de telefon și a convorbirii telefonice cu solicitantul și direcționarea solicitărilor către Dispeceratul comun de urgență IMSP CNAMUP, care la rândul său transmite solicitarea echipei AMU, care se află la cea mai apropiată distanță de la locul solicitării.

Subsidiar, au fost efectuate diverse investigații, cu demonstrarea practică a procesului de resuscitare pe manechin adult și junior cu utilizarea defibrilatorului semiautomat, practicarea manevrelor de dezobstrucție a căilor respiratorii pe manechin copil și junior și aplicarea Suportului Vital Bazal pe manechine cu efectuarea masajului cardiac extern, etc.

În contextul celor relatate, sărbătoarea „Zilei Naționale a Ambulanței din Republica Moldova” este oportună pentru a focusa atenția societății asupra importanței măsurilor de salvare și a creșterii gradului de responsabilitate a cetățenilor atât pentru protejarea vieții proprii, cât și a celor din jur.

La eveniment am fost onorați de prezența înalților oficiali: Ala NEMERENCO, Ministrul Sănătății;Adrian BELÎI, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova; Laura HRUBY, Șef adjunct al misiunii Ambasadei SUA în Republica Moldova; Miljana GRBIC, Șefa Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova; Nigina ABASZADA, Reprezentanta rezidentă UNFPA Moldova; Eugenia CEBOTARI, Reprezentantul Misiunii OIM Moldova; Lucia MAZUR, Prof. universitar, Șefa Centrului de Management al activității clinice din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”; Liviu OBOROC, Director al Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112; Larisa REZNEAC, Șefa Catedrei de Urgente Medicale „Gheorghe Ciobanu” a USMF „Nicolae Testemițanu” și Mihail CIOCANU, Directorul IMSP IMU.

În discurs dl Iurie Crasiuc, Vicedirector dezvoltare, infrastructură și coordonare serviciu IMSP CNAMUP a menționat „Din numele instituției și al meu personal, exprimăm gratitudninea pentru implicare și susținerea acordată de conducerea țării în instituirea sărbătorii „Ziua Națională a Ambulanței din Republica Moldova” care se va consemna anual la 2 octombrie. Acest eveniment important pentru Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost creat în interesul și beneficiul fiecărui cetățean al țării, în special întru sporirea accesului la servicii de asistență medicală de urgență la etapa de prespital calitative și oportune.

Personal, apreciez potențialul fiecărui colaborator din cadrul IMSP CNAMUP adresându-le sincere felicitări și mulțumiri pentru efortul depus. Dorim să Vă asigurăm că în Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și în continuare se va munci cu abnegație, profesionalism, empatie și responsabilitate, cu obținerea noilor performanțe, depunând tot efortul necesar pentru salvarea vieților omenești!”