Căldura și umiditatea caracteristice perioadei de vară favorizează înmulțirea insectelor și respectiv crește riscul expunerii la înțepături. În majoritatea cazurilor, înțepăturile de insecte se manifestă printr-o ușoară înroșire a pielii, usturime și umflături minore. În cazuri rare, înțepăturile de insecte cauzează reacții alergice severe.
Cele mai periculoase sunt înțepăturile de albine sau viespi, care se manifestă printr-o reacție locală cu umflarea pielii în locul de înțepătură, înroșire (eritem) și mâncărime (prurit).
În situațiile mai severe pot apărea și alte simptome precum:
- dificultăți de respirație
- tumefierea buzelor sau pleoapelor
- amețeală
- bătăi de inimă accelerate
- urticarie
- greață
- vomă
- pierderea cunoștinței.
Aceste simptome se încadrează în condiția medicală numită anafilaxie – șoc anafilactic și reprezintă o urgență medicală care necesită intervenție imediată. Simptomele caracteristice anafilaxiei se pot declanșa brusc sau pot apărea la câteva ore distanță.
Tratamentul reacțiilor alergice cauzate de înțepăturile de insecte variază în funcție de severitatea reacției.
Chiar dacă înțepătura nu pare a fi gravă și simptomele sunt locale, trebuie să fiți atenți și să observați orice modificare a stării de sănătate. În cazul în care simptomele evoluează, apelați Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.
Solicitați ajutorul medicilor și în cazul în care o persoană a fost înțepată simultan de mai multe insecte (în special de albine și viespi) sau dacă înțepătura s-a produs la nivelul feței, gâtului sau cavității bucale.
În cazul înțepăturilor de viespe/albine, îndepărtați cu grijă acul insectei, dacă a rămas la locul înțepăturii și dacă este posibil. Orice întârziere poate crește cantitatea de venin care vine în contact cu organismul.
Simptomele locale se tratează prin:
- administrarea unui antihistaminic pe cale orală
- aplicarea unui corticosteroid local.
Pentru ameliorarea senzației de durere și a edemului local se poate folosi un spray anestezic sau se aplică o compresă rece pe zona afectată. Reacțiile sistemice necesită o intervenție rapidă și monitorizare atentă. Reacțiile sistemice mai severe trebuie să fie tratate prompt, apelând Serviciul unic 112.
Măsurile de prevenire:
- Folosirea spray-urilor contra insectelor atunci când vă aflați la pădure sau în zonele situate în apropierea lacurilor și bălților
- Purtarea încălțămintei atunci când mergeți prin iarbă
- Purtarea unor haine în culori pale (culorile vii atrag albinele)
- Evitarea folosirii pe timpul de vară ale produselor cosmetice și de îngrijire intens parfumate.