IMSP CNAMUP informează că de la 1 ianuarie 2021 la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au înregistrate 6354 solicitări. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 2094 pacienți, dintre care 1825 adulți și 269 copii.

          Echipele de asistență medicală urgentă au acordat primul ajutor medical la 1264 persoane cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 20 pacienți cu sindrom coronarian acut. Urgențele neurologice au constituit 852 de cazuri, dintre care 79 de accidente vasculare cerebrale. Urgențele respiratorii au constituit 1183 solicitări, dintre care 450 pe motiv de infecții respiratorii virale acute (IRVA).

          Din primele zile ale anului curent, medicii de pe ambulanță au deservit 28 persoane cu urgențe toxice. Echipele AMU au acordat asistență medicală urgentă la 10 pacienți, care prezentau simptome ale intoxicației cu alcool, inclusiv în cazul a 3 minori.

          Menționăm faptul că în acest interval de timp, 2 persoane, cu vârstele cuprinse între 70 și 76 de ani au fost diagnosticate cu hipotermie de gradul I-II. Cazurile de hipotermie au fost înregistrate în mun. Chișinău și în raionul Leova. După acordarea asistenței medicale de urgență, pacienții au fost transportați la spital pentru tratament în condiții de staționar.

          Totodată informăm că la data de 3 ianuarie, la Serviciul de Urgență a fost înregistrată o naștere la etapa de prespital. Datorită asistenței medicale acordate de echipa AMU, o femei de 25 de ani din raionul Hîncești a adus pe lume o fetiță sănătoasă de aproximativ 3700 gr. Ulterior, lăuza și nou-născutul au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale corespunzătoare.