Intoxicațiile prin inhalare cu fum devin tot mai frecvente odată cu răcirea vremii și folosirea sistemelor de încălzire defecte.

Pe parcursul ultimelor zile, Serviciul 903 a înregistrat mai multe cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, în urma cărora au avut de suferit șase persoane, printre care și trei copii.

Cazurile au avut loc în raioanele Sîngerei, Dubăsari, Ștefan Vodă și Cantemir. Un bărbat de 32 de ani din satul Doroțcaia a fost găsit sâmbătă dimineața în stare de inconștiență în casa proprie, de către rude, care au apelat Serviciul de Asistență Medicală Urgentă. Cu o seară înainte, tânărul făcuse focul în sobă, iar în casă persista un miros puternic de fum.

Un alt caz a fost înregistrat în localitatea Bălășești. O femeie de 36 de ani și trei copii în vârstă de 16, 13 și 6 ani, au necesitat servicii de asistență medicală urgentă. Cazul a fost deservit de două echipaje 903, care au intervenit rapid.

Tot din cauza exploatării defectuoase a sobei, a avut de suferit și o femeie de 34 de ani din satul Cioburciu. Aceasta a apelat Serviciul de AMU sâmbătă la ora 00:40, acuzând simptome de amețeală, greață, instabilitate statică. Pacienta a relatat medicilor că seara soba a emanat fum. În casă se aflau și doi copii, care nu au avut de suferit.

Echipele 903 au deservit și un caz de intoxicație cu dioxid de carbon. Un bărbat de 55 de ani din satul Toceni, în timp ce se afla în beci, s-a intoxicat cu gaze emanate de vinul aflat în procesul de fermentație. Acesta a fost depistat la timp și extras din beci.

Tuturor pacienților li s-au acordat măsuri urgente la locul intoxicației și au fost transportați la spital. Pe parcursul transportării a fost monitorizat pulsul, tensiunea arterială, frecvența contracțiilor cardiace, saturația sângelui cu oxigen.

În astfel de situații, medicii recomandă ca victimele să fie scoate cât mai repede din încăperile suspecte, deoarece oxigenul este considerat antidotul principal în intoxicația cu monoxid de carbon și să solicite de urgență Serviciul 903.