18
oct


   Entorsa
 este o leziune traumatică cauzată de o mișcare forțată într-o articulație, cu întinderea bruscă a țesuturilor și ligamentelor. Caracteristic entorselor este faptul că oasele care formează articulația rămân în poziție normală și nu suferă rupturi.

Primul ajutor: Se aplică comprese locale (cu apă rece sau gheață) sau un bandaj provizoriu.

   Entorsa este o leziune traumatică cauzată de o mișcare forțată într-o articulație, cu întinderea bruscă a țesuturilor și ligamentelor. Caracteristic entorselor este faptul că oasele care formează articulația rămân în poziție normală și nu suferă rupturi.Primul ajutor: Se aplică comprese locale (cu apă rece sau gheață) sau un bandaj provizoriu.

   Luxația reprezintă o deplasare a extremităților osoase care alcătuiesc o articulație. Cele mai frecvente luxații apar în regiunea articulației umărului și a cotului.

Primul ajutor: Se imobilizează membrul în poziția în care a fost adus de traumatism, cu bandaj moale sau cu atele.

   Fractura este o întrerupere totală sau parțială a continuității unui os, apărută în urma unui traumatism.

Primul ajutor:

   În cazul fracturii brațului, antebrațului și mâinii se aplică o imobilizare a fracturii cu atele improvizate din lemn sau rulou improvizat. După ce membrul a fost imobilizat cu ajutorul atelelor, se fixează segmentul fracturat de torace cu ajutorul unei eșarfe.

   Traumatismul coloanei vertebrale și bazinului

Bolnavul nu trebuie mișcat, cu ajutorul mâinilor i se va fixa capul în poziție neutră până la sosirea echipei de asistență medicală urgentă.

   În caz de fracturi, entorse a membrelor inferioare: se realizează o imobilizare improvizată cu două atele din lemn aplicate lateral intern și extern, care vor trece de genunchi și de gleznă (Fig.1) sau se vor fixa picior de picior ambele picioare, cu tifon sau cu o eșarfă.(Fig.2) În caz de entorsă a gleznei, imobilizarea se face cu o fașă elastică. (Fig.3)

   Traumatismul cranio-cerebral apăre în urma impactului capului cu un plan dur. Principalele simptome sunt amețeala, greața, voma, durerile de cap sau pierderea cunoștinței. TCC poate fi închis sau deschis.

Primul ajutor:

  • Dacă conștiința este păstrată, pacientul va fi poziționat culcat, cu ridicarea capului la 10-15°. Va fi monitorizată starea de conștiință;
  • Dacă pacientul a pierdut conștiința va fi pus în poziție laterală de siguranță;
  • Dacă este vizibilă plaga contuză care sângerează, local se va aplica un pansament compresiv aseptic.

În mod urgent se va solicita echipa de asistență medicală urgentă, care va acorda primul ajutor medical la etapa de prespital. Ulterior, pacientul va fi transportat la spital.