05
iul

Temperaturile ridicate din timpul sezonului estival pot duce la apariția urgențelor medicale cu risc sporit pentru viața pacienților, dacă nu se respectă măsurile de precauție. 


Recomandările generale pentru populație, care trebuie întreprinse pe timp de caniculă:
1. Evitați expunerea prelungită la soare în intervalul 11:00-18:00
2. Purtați pălării de soare și haine din fibre naturale de culori deschise
3. Beți suficiente lichide pe parcursul zilei (apă plată, minerală, ceai slab îndulcit, sucuri naturale), chiar dacă nu simțiți senzația de sete; se recomandă cel puțin 2l de lichide pe zi
4. Nu consumați alcool, băuturi cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri carbogazoase)
5. Consumați fructe și legume proaspete, de sezon; evitați alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și produsele ușor alterabile
6. Folosiți produse (creme, spray-uri) cu acțiune de protecție împotriva radiației ultraviolete, pentru a evita arsurile de piele 
7. Nu practicați activități care necesită efort fizic intens (sport, gradinărit etc.) pe parcursul zilei, ci doar dimineața și seara, când timpul este mai răcoros 
8. Aerisiți încăperile dimineața sau seara târziu, când temperatura ambientală este mai scăzută și țineți ferestrele închise pe parcursul zilei. Dacă este posibil, petreceți timpul în spații care beneficiază de aer condiționat.

9. Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.
10. Persoanele care suferă de afecțiuni cronice (cardiovasculare, renale, hepatice, pulmonare, etc.) vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este indicat în perioada caniculară să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice de tratament. 
În urma expunerii îndelungate la soare sau la temperaturi ridicate, din cauza deshidratării, pot apărea simptome precum slăbiciune generală pronunțată, durere de cap, transpirații calde, hipertermie, greață, stare de leșin. 
Se recomandă de urgență scoaterea victimei din mediul încâlzit și tranferarea într-o spațiu răcoros și bine ventilat, la umbră. Întreprindeți măsuri pentru răcirea externă cu ajutorul curenților de aer (poziționați ventilatorului în apropierea pacientului, deschideți ferestrele, folosiți evantaiul etc.) și cu apă (stropiți pacientul cu apă de temperatura 6-15°C). Dacă pacientul este conștient, administrați-i lichide pentru a-l ajuta să se rehidrateze.
În cazul în care simptomele nu se ameliorează sau apar complicații (respirație dificilă, tahicardie, vomă, convulsii sau chiar pierderea cunoștinței), apelați de urgență la numărul unic 112 pentru a solicita Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și așteptați sosirea echipajului medical.