IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că în perioada 14 – 20 martie, aproape 14 mii de persoane au solicitat intervenția ambulanței. După acordarea primului ajutor medical 5429 pacienți, printre care 1300 copii au fost transportați la instituțiile spitalicești din țară.

          Din cele 13989 solicitări deservite, predomină cele cauzate de urgențele cardiovasculare – 3212 solicitări, inclusiv 57 pacienți cu Sindrom coronarian acut; urmate de 2331 probleme respiratorii, inclusiv 969 cu infecții respiratorii virale acute și 1979 patologii neurologice, inclusiv 240 de accidente vasculare cerebrale.

          Peste o mie de cetățeni cu diverse traumatisme au beneficiat de ajutor medical la etapa de prespital. Echipele AMU au fost solicitate în cazul a 33 accidente rutiere, în urma cărora au suferit 36 persoane, printre care patru copii. La necesitate, în dependență de starea pacienților, aceștia au fost transportați la spital.

          La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 49 apeluri pe motivul urgențelor toxice. Ambulanța a fost solicitată la 20 persoane cu intoxicație medicamentoasă; nouă cu intoxicație alcoolică și cinci pacienți intoxicați cu monoxid de carbon.

          Menționăm faptul că IMSP CNAMUP asigură în mod gratuit acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, în regim non-stop, nu doar cetățenilor Republicii Moldova, dar tuturor persoanelor care solicită serviciul de pe teritoriul țării. Astfel, pe parcursul săptămânii de raportare circa 600 cetățeni ucraineni refugiați, printre care 293 copii cu diverse patologii au beneficiat de servicii medicale de urgență la etapa de prespital.