Ce este insolația
Insolația este o afecțiune cauzată de supraîncălzirea corpului. În cele mai multe cazuri, insolația este o consecință a expunerii prelungite sau necontrolate la soare. Insolația poate apărea în cazul în care temperatura corpului crește până la 40 de grade Celsius (sau mai mult) și este mai frecventă în perioada sezonului cald.
Insolația necesită tratament de urgență. În cazul în care nu este tratată imediat sau adecvat, insolația poate afecta creierul, inima, rinichii, mușchii. Cu cât tratamentul este întârziat, cu atât riscul de complicații crește.
Insolație vis-a vis epuizare termică
Este important sa știm care este diferența dintre insolație și epuizarea din cauza căldurii:
- epuizarea termică: apare atunci când organismul pierde cantități mari de apă și sare, mai ales din cauza transpirației (acesta este motivul pentru care nu se recomandă efectuarea exercițiilor fizice în zilele caniculare).
- insolația: este o urgență medicală care apare atunci când corpul nu mai poate să controleze temperatura internă.
Simptomele insolației
Simptomele la care trebuie sa fim atenți în cazul insolației sunt următoarele:
- temperatura ridicată a corpului: dacă temperatura ajunge sau depășește 40 de grade Celsius.
- alterarea stării mentale sau a comportamentului: poate fi vorba despre cefalee, agitație, vorbire neclară, confuzie, iritabilitate, delir (în cazurile mai grave).
- modificări în ceea ce privește transpirația: daca afară, la soare, pielea se simte caldă și uscată la atingere, în cazul efectuării unor exerciții fizice intense, pielea se poate umezi.
- senzație de greață și eventual vome: în multe cazuri, apare o stare de rău la nivelul stomacului.
- înroșirea pielii: pielea se înroșește pe măsura ce temperatura corpului crește.
- respirație rapida: cele mai multe persoane care suferă de insolație au o respirație rapidă și superficială.
- pulsul se intensifică: motivul este acela că stresul termic pune o presiune pe inimă, în încercarea de a ține temperatura sub control.
Factori de risc a insolației
Oricine poate suferi de insolație și epuizare termică, dar sunt factori care pot crește riscul în cazul unor persoane. Iată care sunt acești factori:
- vârsta: sugarii și copiii cu vârsta sub 4 ani și persoanele cu vârsta peste 65 de ani sunt expuși unui risc crescut, pentru că abilitatea lor de a regla temperatura corpului este mai mica la aceste vârste.
- administrarea unor medicamente: este vorba despre medicamentele prescrise pentru tratarea hipertensiunii arteriale sau pentru tratarea unor afecțiuni cardiace, pentru că acestea afectează capacitatea organismului de a rămâne hidratat. Deshidratarea poate cauza epuizare termică și insolație (în cazul expunerii la soare există risc major de arsuri solare).
- obezitate: corpul păstrează mai multa căldura în cazul în care greutatea corporală este mai mare. De asemenea, pentru o persoană care are o greutate corporală mai mare decât ar fi normal poate fi mai dificil să-și regleze temperatura corporală.
- schimbări bruște de temperatură: dacă de la un climat mai rece se face trecerea bruscă la un climat mai cald, atunci este posibil ca organismul să nu se poată adapta și să fie probleme cu privire la reglarea temperaturii.
- un indice termic ridicat: este un factor important care se calculează în funcție de gradul de umiditate și de temperatura mediului exterior.
Cum se tratează insolația
Cu cât se iau mai repede măsuri împotriva insolației, cu atât consecințele pot fi minimizate. Dacă nu este tratată la timp, insolația poate afecta: creierul, inima, rinichii, mușchi, ficatul, plămânii. Este important ca persoana care suferă de insolație să fie tratată imediat, tocmai din cauza ca insolația poate provoca organismului complicații importante.
Iată care sunt cele mai importante măsuri care pot fi luate, până la sosirea unui ajutor medical:
- pacientul trebuie scos de sub influența razelor solare și transferat într-un loc răcoros.
- pacientul trebuie ajutat să se culce la un loc umbrit, bine ventilat, cu capul ridicat.
- pacientul trebuie să se hidrateze.
- pielea pacientului trebuie răcită, se aplică comprese reci pe cap sau o pungă cu gheață, pulverizând apa pe suprafața pielii.
Persoanele care suferă de insolație nu trebuie lăsate singure până când nu se simt mai bine. Dacă insolația nu este foarte severă, pacientul ar trebui sa se simtă mai bine în următoarea jumătate de oră.
Trebuie solicitat imediat ajutorul medical dacă sunt observate simptome precum:
- senzație de rău chiar și după 30 de minute de stat la umbră și după hidratare corespunzătoare.
- lipsa transpirației.
- temperatura de 40 grade Celsius sau mai mult.
- respirație rapidă sau dificultăți în respirație.
- stare de confuzie.
- pierderea conștiinței.
Modalități de prevenție a insolației
Insolația poate fi prevenită. Iată câteva sfaturi în acest sens:
- rămâi hidratat: bea apă ori de cate ori ai o activitate afară, mai ales dacă stai în soare. Reține că organismul are nevoie de mai multă apă decât de obicei atunci când lucrezi într-un mediu cald, pentru că vei pierde mai multe lichide prin transpirație.
- evită alcoolul sau băuturile cofeinizate, mai ales în cazul în care practici activități intense. Cofeina creste riscul de deshidratare.
- în zilele fierbinți, se recomandă să faci mai multe activități în interior, acolo unde temperatura este controlată și există aer condiționat.
- poartă haine de culoare deschisă, lejere și ușoare, atunci când ieși afară din casă în zilele fierbinți. Ajută de asemenea o pălărie cu boruri largi.
- pentru a ajuta la răcirea pielii pe parcursul zilei sunt indicate dușuri sau băi.
- nu lasă copiii, sugarii sau animalele de companie în mașinile închise și parcate, pentru că temperatura din interiorul unei mașini poate crește critic într-un timp scurt.
Important de reținut
Există un risc ridicat de insolație mai ales în timpul sezonului cald. Pentru a preveni riscul trebuie prevenită insolația dar și arsurile solare:
- consumă lichide;
- nu uita că dușurile răcoroase ajută;
- poartă haine de culoare deschisă;
- consumă fructe în stare proaspătă și adoptă o dietă ușoară;
- pulverizează apă peste piele sau haine;
- evită soarele în intervalul 11.00-16.00;
- evită excesul de alcool;
- nu practica exerciții sportive intense.
Este nevoie de o grijă suplimentară a copiilor și seniorilor, mai ales a persoanelor în vârstă care sunt diagnosticate cu anumite afecțiuni precum (diabet, probleme cardiace), pentru că aceștia sunt mai expuse riscului de insolație.